LVT

Lierse kijkt vooruit

26.03.2020

 

Beste Lierse supporter,

 

Nu we allen samen vechten tegen 1 vijand (Covid-19) en dat dit tot gevolg heeft dat we weinig voetbalnieuws te melden hebben, wil ik het moment aangrijpen om mijn persoonlijke evaluatie na 2 seizoenen met jullie te delen. Bijkomend wil ik in alle bescheidenheid mijn ideeën en bezorgdheid delen over de toekomst van Lierse en het Belgisch voetbal in het algemeen.

 

DANK!

 

Eerst en vooral gaat mijn grote dank uit naar iedereen die het mogelijk heeft gemaakt om deze mooie club terug te laten herrijzen. Een zeer bijzondere vermelding hierin krijgen al de vrijwilligers die dagelijks de club ondersteunen zodat het werk van de vaste medewerkers verlicht kan worden. Ook een grote dank aan de supporters om zo massaal de club te steunen; de wedstrijd op Heist was hier weer exemplarisch.
Jullie allen samen zijn het hart van de club en daarom heeft deze club een mooie toekomst.

De opstart is naar mijn aanvoelen nog steeds veelbelovend. Veel mensen hebben de weg terug gevonden naar het ‘t Lisp.
Meer dan 3000 abonnees en wedstrijden met meer dan 4000 toeschouwers, dat zijn enorme cijfers voor deze reeks (en hogere reeksen).
Ook op verplaatsing zijn we altijd met enorme aantallen aanwezig en gedragen wij ons voorbeeldig. Eén van die mooie gebaren is dat jullie netjes alles opruimen bij het verlaten van het stadion. Knap !!

De sponsors volgden mee met als meest recente hoogtepunt hier de opening van de Black Box loge. Voor mij de mooiste loge van heel het Belgische voetbal. Maar ook een mooi gemiddelde van 250 eters voor de wedstrijd mag gezien worden.

Ik roep op om al deze bedrijven die onze club steunen ook zoveel mogelijk te steunen zeker in deze moeilijke tijden... Koop lokaal, kies voor een leverancier met een Lierse hart. (zie www.lierse.com)

 

JEUGD & G-VOETBAL

 

Fier kunnen we zeggen dat de Lierse jeugd helemaal terug is. De jonge talenten hebben hun weg terug gevonden naar het jeugdcentrum in Kessel en Oosterwijk.

Door de aankoop en de eerste investeringen die we daar gedaan hebben, zowel op materieel vlak maar ook in goede medewerkers, zullen we hier binnen afzienbare tijd de vruchten van plukken.

Een hoogtepunt en ongezien in onze reeks is dat we nu al terug een jonge Rode Duivel in onze rangen hebben. Dikke proficiat aan alle Lierse jeugd en aan alle trainers en begeleiders.
De aanvraag voor het hoogst mogelijke label voor de jeugdwerking is gebeurd. Ik hoop ook zo snel mogelijk een GO te krijgen hiervoor van de voetbalinstanties.

Iets wat me zeer nauw aan ’t hart ligt en waar we enorm trots op mogen zijn, dat zijn onze G-ploegen. Als je ziet hoe trots deze jongens en meisjes zijn om in het shirt van Lierse te voetballen, dan ben ik blij dat we hen deze kans gegeven hebben. Een dikke merci aan allen die deze mensen begeleiden en training geven.

SPORTIEF

Onze eerste ploeg dan, daar loopt het sportief met ups en downs. Het was niet gemakkelijk om de juiste balans te vinden tussen het professionalisme dat we onmiddellijk terug wilde aangaan en de reeks waarin we moesten uitkomen. We weten maar al te goed dat dit volgend jaar veel beter moet daarom dat we nu volop bezig zijn met ons te herorganiseren.

Deze club hoort niet thuis in eerste amateur… deze club heeft een rol te spelen binnen het Belgisch professioneel voetbal. De medewerkers en de bestuurders die mee stapten in het vernieuwde Lierse moesten elkaar leren kennen. Het is een beetje zoals blind getrouwd. Wij zijn in een huwelijk gestapt zonder eerst verloofd geweest te zijn. Uiteraard heeft dit geleid tot nieuwe veranderende inzichten met verschuivingen in de sportieve staff. We hebben onze lessen hier uit getrokken en zijn ook bezig om de juiste mensen te verzamelen en op de goede plaatsen te zetten.

 

LICENTIE

Liersesupporters hebben veel miserie gekend in verleden en ik zie nu jullie steun naar andere clubs die in gelijkaardige scenario’s zitten, een mooi gebaar.
Om zulke taferelen en alle gevolgen van dien te vermijden heeft volgens mij de KBVB een belangrijke rol te spelen. Iedere club moet elk jaar zijn licentie verdienen.  De licentie is indertijd in het leven geroepen om faillissementen te vermijden in een lopend seizoen
 
Het is tijd om de licentievoorwaarden te herzien zodat de clubs die operationeel goed werk leveren beloond worden. De lonen die aan spelers en makelaars betaald zouden worden, gaan dan ook naar een marktconform evenwicht groeien. Ergens moet je clubs die de massa in beweging brengen beschermen, zij maken het voetbal interessant. Stadions die leeg zitten, daar heeft niemand iets aan...

Daarom denk ik dat het beter zou zijn enkele licentievoorwaarden te veranderen.

In plaats van “stadion moet voorzien zijn voor 8000 toeschouwers waaronder 4000 zitplaatsen” zou men beter vragen: “je moet bewezen hebben in de vorige seizoenen dat er minimaal 3000 abonnees zijn of minimaal gemiddeld 500 supporters mee op verplaatsing gaan”.

Op deze manier zou men vermijden dat posities in het Belgisch  professioneel voetbal ingenomen worden door clubs die niet levensvatbaar zijn zonder grote investeerder. Met die zekerheden zouden de clubs zichzelf maar ook andere clubs minder in financiële problemen brengen, denk ik. Tevens zorg  je er ook voor dat stadions beter gevuld zijn wat ook goed is voor heel Belgisch voetbal. Aantrekkelijker voor spelers, supporters, sponsors, en rechtenhouders.

Er dient gekeken te worden in welke mate clubs zelfvoorzienend kunnen zijn op basis van hun activiteiten buiten sponsoring om. Daarenboven denk ik dat het niet meer dan normaal zou zijn dat ook in onze reeks en in elke reeks een aangepaste financial fair play zou gelden. Een idee zou zelfs kunnen zijn om te verbieden dat clubs rode cijfers voorleggen.

 

Als ik dan toch al beetje ambitieus vooruit kijk maak ik me ook zorgen om het competitieformat van 1B. Als je leest welke verliezen deze clubs hebben opgestapeld dan kan ik alleen maar hopen dat de KBVB dit een halt toeroept. Als men zo verder doet, sneuvelen er wederom mooie clubs. De dupe is dan weer de supporter.

 

Ik weet maar al tegoed dat Lierse barre tijden heeft meegemaakt, maar ik meen dat we nu in grote lijnen zelf de tering naar de nering moeten proberen te zetten door naar Nederlands model het volgende seizoen een begroting in evenwicht te kunnen afleveren.

Alleen zo kunnen we het voorbestaan van onze club verzekeren. Opgelet dit neemt onze ambities zeker niet weg. Wees gerust, we zullen er volgend seizoen alles aan doen om een goede ploeg op de been te zetten met de ambitie om elke wedstrijd te winnen week na week.

 

COMPETITIE

 

Over het verdere verloop van de competitie wordt Lierse bijna niet geconsulteerd. Ik voel aan dat bij alle clubs uit 1e Amateur deze frustraties leven. Zonder clubs geen voetbal, een minimale inspraak of consultatie had in deze uitzonderlijke tijden toch mogelijk moeten zijn. We zijn zoals steeds bereid om rond de tafel te gaan zitten.

 

BLIJF IN UW KOT

 

Zorg in deze abnormale tijden goed voor jezelf en uw naasten. Mijn grootste respect aan iedereen die ervoor zorgt dat ons land en regio blijven rechtstaan en zich kan kunnen herlanceren in de toekomst. Volg aub goed de raad van onze  overheid op, zodat er snel terug een bal kan rollen en we elkaar kunnen terug zien op ’t Lisp.

 

Zelfs in t'gevaar , al is de strijd soms hard
Klinkt overal weldra Het lied van LSK

 

LUC VAN THILLO, VOORZITTER LIERSE K.